Interviews

Her er en liste med eksempler på større interviews med Morten Thomsen Højsgaard fra forskellige medier og med flere typer af anledninger fra 2005 indtil for nylig. Listen er ikke komplet.

 

Museumsdirektør har fundet hjem på Roskilde-egnen: Jeg ved, hvor jeg skal begraves.
Portræt-interview i anledning af 50 års fødselsdag, bragt i Kristeligt Dagblad den 10. juni 2023, med Malene Fenger-Grøndahl som skribent. Om at skifte fra mediebranche til museums-liv, om værdier i tilværelsen, og om følelsen af at høre til.
Find interviewet her.

 

Roskildes “dåbsattest” kommer hjem på besøg i Danmark.
Nyheds-interview som optakt til ny spot-udstilling med det sjældne og væsentlige håndskrift Liber Eliensis på Roskilde Museum, bragt 19. maj 2022 i Kristeligt Dagblad, skrevet af Niels Hein.
Find interviewet her.

 

Spred julevarme i en corona-tid.
Dobbelt-interview på Kanal Roskilde fra den 15. december 2020 om at finde en mening med julen i en svær og omskiftelig tid med stigende smittetal i samfundet og anden bølge med nedlukning af kulturlivet. Medvirkende: Familieterapeut Lone Carmel og museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard.
Se interviewet her.

 

Roskildes museumschef: – Vi klarer os igennem.
Interview i Roskilde Avis om, hvordan ROMU håndterer anden bølge med nedlukning af museerne som følge af COVID-19 i samfundet.
Find interviewet her.

 

Museum overrasket over gæster.
En fordobling af antallet af betalende gæster på RAGNAROCK i forhold til sidste år i de første uger af skolernes sommerferie gav anledning til dette interview fra den 18. juli 2020 i Dagbladet Roskilde.
Læs interviewet her.

 

Bag lukkede døre: Roskilde Museum.
Hvordan var det egentlig at være museum uden at kunne byde folk velkommen til fysiske udstillinger? Online interview på en lille halv time fra den 4. juni 2020 om både de helt store overvejelser og de ganske små dagligdags gøremål, som krisen med COVID-19 bød på for ROMU.
Find interviewet via Facebook her.

 

ROMU: Klare regler frem for slingrekurs.
Efter mere end to måneders tvangslukning af landets museer begyndte debatten om, hvornår og hvordan kulturinstitutionerne kunne åbne igen. I Dagbladet Roskilde opfordrede jeg i et interview den 20. maj 2020 politikerne til at komme med klare meldinger og tydelige retningslinjer for sikkerhed og sundhed, som ROMU og andre museer realistisk kunne nå at forholde sig til.
Læs interviewet her.

 

De kristne værdier er in – men troen er stadig et tabu.
Ekspertinterview om danskernes tro og værdier i Femina den 2. april 2020 i anledning af ny bog af forfatteren Anne Cathrine Riebnitzsky om hverdagstro. Undertegnede blev præsenteret som “ph.d. i religionssociologi og direktør for museumskoncernen ROMU. Han har tidligere været udviklingschef på Kristeligt Dagblad, hvor han har været med til at søsætte en stor undersøgelse om danskernes tro. Desuden har han været konsulent på den populære tv-serie ”Herrens veje” på DR”.
Interviewet kom på tryk i Femina nr. 14, 2. april 2020.

 

Spareplan skal få ROMU gennem krisen.
Med en hurtig, omfattende, solidarisk og ansvarlig spareplan til over tre millioner kroner sikrede ledelse og medarbejdere, at ROMU kunne komme fornuftigt gennem krisen med COVID-19. Den 1. april 2020 fortalte jeg i Dagbladet Roskilde i et interview både om besparelserne og om den tilhørende omstilling af organisationen.
Læs interviewet her.

 

Hvad betyder corona-krisen for museerne nu og i fremtiden?.
Kort interview den 27. marts 2020 i Kristeligt Dagblad om konsekvenserne af krisen med COVID-19, som forandrer kulturlivet både konkret i form af lukninger og besparelser og på længere sigt i kraft af nye organisationsformer og ny teknologi.
Abonnenter kan læse interviewet her.

 

Museumsdirektør: Coronakrisen kvæler os – og vi har ingen hjælpepakke.
Nedlukningen af Danmark kaster kulturlivet ud i en økonomisk krise, der endnu ikke er fundet politiske løsninger på. Det satte TV2 Lorry fokus på den 25. marts 2020 med ROMU som eksempel.
Find interviewet her.

 

– Vi mister noget, ingen troede kunne fordufte.
Interview fra den 24. marts 2020 i Dagbladet Roskilde i anledning af COVID-19 og pandemiens konsekvenser for kulturinstitutioner og museumsorganisationer som ROMU.
Læs interviewet her.

 

Museumschef er faldet godt til: – Jeg føler mig hjemme i Roskilde.
Helsides interview i Roskilde Avis den 9. december 2019 efter godt et halvt år som ansvarlig for ROMU.
Læs interviewet i online version her.

 

Stolte værdier ligger gemt i Roskildes muld.
Tre siders interview i magasin om frivillighed og inkluderende fællesskaber fra Roskilde Domprovsti med oplag på 44.000 eksemplarer.
Find magasinet her.

 

Ny direktør for ROMU-koncernen.
I en halv times interview på Kanal Roskilde fortæller jeg til journalist Annette Westphal Thuesen om mit arbejde og mine ambitioner som leder for de ti besøgs-steder og museer, der tilsammen udgør ROMU, juli 2019.
Se her.

 

Museumsdirektør takker forgængere.
I stort interview i Dagbladet Roskilde 14. juli 2019 udtrykker jeg min respekt for og siger tak til alle de mennesker, der har bidraget til at bygge ROMU op som en fornem og vidt-forgrenet kulturhistorisk organisation.
Læs her.

 

Ikke noget stort spring fra medie- til museumsverdenen.
Side-interview i Dagbladet Roskilde 14. juli 2019 om ligheder mellem medier og museer.
Læs her.

 

Museumsdirektør savner mod og visioner i kulturlivet.
I en sommerserie 2019 med længere interviews med kulturchefer og menings-skabere udtaler jeg mig på Kulturmonitor.dk om kulturarven i Danmark, om min største kulturoplevelse, om samarbejde i kulturlivet – og så giver jeg et skulderklap til alle folkene bag DR K, som efter planen lukker sidst på året.
Læs her.

 

Drømmejob i Roskilde.
Interview på hel side i Roskilde Avis i måneden op til tiltrædelse som museumsdirektør, maj 2019.
Læs her.

 

Erfaren magister skal stå i spidsen for ROMU.
Interview som ugens profil i Magisterbladet ved udnævnelse som museumsdirektør i foråret 2019.
Læs her.

 

Udviklingschef om julen hos Master Fatman.
En halv times indslag juledag 2018 hos Morten Lindberg alias Master Fatman i det franske søndags-magasin ‘Croque Monsieur’ på Radio24syv. Det blev mit sidste møde med Master Fatman, som døde få måneder senere, alt, alt for tidligt.

DR skal bygge bro mellem historie og tro.
Interview i Kristeligt Dagblad efter tiltrædelse som chef for DR Historie & Tro i DR Kultur i 2015.
Læs her.

 

Bibelselskabet ser lyst på fremtiden efter 200 år som bogforlag.
I forbindelse med Bibelselskabets 200 års jubilæum kom der over 1.000 små og store medieomtaler af selskabets arbejde, udgivelser og nye tiltag. Her er et af de større interviews fra Berlingske fra 2014.
Læs her.

 

Bibelen med bas og synthesizer.
Feature-interview i Politiken af Lotte Thorsen om Bibelselskabets 200 års jubilæum i 2014 og bestræbelserne på at modernisere formidlingen af Bibelen som kulturarv til den brede befolkning.
Interviewet er ikke tilgængeligt online.

 

Forfatter: Google-buddhismen tager over efter Jesus.
Stort debat-interview i Politiken i forbindelse med udgivelsen af bogen “Den tredje reformation” i efteråret 2011.
Læs her.

 

Google-buddhisme – den nye tro?
Interview på opslag i Jyllands-Posten i anledning af udgivelsen af bogen “Den tredje reformation” i efteråret 2011.
Læs her.

 

Danskernes tro er på det jævne.
Interview i forbindelse med tiltrædelse som kirke- og tro-redaktør ved Kristeligt Dagblad samt udgivelse af bogen “Gudstro i Danmark” sammen med Hans Raun Iversen samme dag, 1. december 2005.
Læs her.