Alternative sociale medier med større betydning for kultur- og eksistens-avis

Mange medier oplevede tilbage i 2017 store fald i den trafik, der kom fra Facebook. Algoritmen fra Mark Zuckerbergs store sociale medie blev ændret, så venner og nære relationer kom til at fylde mere, og det gik så til gengæld ud over flere medier, der kom til at fylde mindre. Det gjaldt også Kristeligt Dagblad.

Men avisens digitale redaktionelle medarbejdere tog udfordringen op og brugte krisen til at tænke og skabe noget nyt. Alternativer til klassiske opslag på Facebook skulle opdyrkes. Og det blev de.

Nu er der gået mere end et år, og resultaterne kan aflæses tydeligt på en meget positiv måde.

De forskellige alternativer til Facebook klarer sig nemlig udmærket. Det giver avisens digitale tiltag øget gennemslagskraft og synlighed. Og samtidig bliver afhængigheden af ét enkelt redskab eller medium mindre.

Sat op som rå tal ser væksten fra 2017 til 2018 på de forskellige sociale medier sådan ud:

  • Antal eksponeringer på Twitter er steget fra 771.700 til 3.265.400.
  • Antal sete minutter på YouTube er øget fra 75.505 til 102.242.
  • Antal følgere på Instagram er vokset fra 1.089 til 4.184.
  • Antal følgere på LinkedIn er gået fra 1.240 til 1.542.

Samtidig er antallet af følgere på Facebook faktisk også blevet ved med at vokse, omend lidt langsommere, fra 77.600 til 79.059.

Hertil kommer en ny nyhedsrobot, som er i anden halvdel af 2018 er begyndt at levere stof fra Kristeligt Dagblad til brugere på Messenger.

De sociale medier kan kritiseres for mangt og meget, men samtidig bidrager de til at udbrede kendskabet til det journalistiske indhold i Danmarks seriøse kultur- og eksistens-avis.

Væksten hænger sammen med en bevidst, systematisk og målrettet digital indsats med sigte på at udvikle alternativer til Facebook og gøre avisen mindre sårbar. Det ser ud til at være lykkedes, selvom der stadig er meget nyt land at udforske.

Avisens dygtige redaktør for sociale medier, Amalie Pil Sørensen, har samlet erfaringerne og introduceret til de forskellige sociale medier, Kristeligt Dagblad er aktiv på, her.